Plovdiv – en by spækket med atmosfære og historie

Jeg var ude at spise med nogle nye expats i går. Antallet af udlændinge her i Plovdiv er eksploderet indenfor de sidste par år.

Emnet falder naturligvis altid på, Plovdiv. Hvad er det, der gør Plovdiv så speciel?

Plovdiv er tilbagelænet, afslappet – en storby med kultur og infrastruktur men med en atmosfære fra landsbykæret. Vi lader Sofia om at stresse, mens vi snupper endnu en kop kaffe på en af de utallige fortovscaféer under skyggefulde træer eller for foden af en 6000 år gammel ruin.

Der er altid mennesker, der slentrer stille og roligt af sted på gågaden. Og mange af butikkerne holder åbent til der ikke er flere handlende. Plovdivs gågade er en af Europas længste; Den er 1,75 km lang – hvor Strøget i Kbh ’kun’ er 1,5 km. Der er butikker for enhver pengepung. Når jeg har gæster på besøg, så går de totalt shop-amok og skal have en ekstra kuffert for at kunne komme hjem.

Midt i byen ligger hjertet – et lille bjerg med 6000 år gamle brosten og brudstykker af vægge, der er blevet brugt som fundament til de nyere bygninger fra romertiden og siden renæssancen. De gamle korstogsriddere byggede nogle fantastiske bygningsværker, der er ældre end dem, vi ser i Rom. Et amfiteater, der stadig er i brug om sommeren og et løbestadium midt i byen. Atmosfæren i den gamle by er altid afslappet.

Plovdiv er verdens 6. ældste by – og her oplever vi historien helt tæt på: Thrakierne, korstogsridderne, Alexander den Store, tyrkernes undertrykkelse og kommunismens fald.

Det nyeste tiltag er Soho-Latiner kvarteret – her i Plovdiv hedder det Fælden – på bulgarsk: Kapana. Det er her vi finder alle de skæve individer, hyggelige caféer, barer, restauranter, kunstnere mm. Der er altid fyldt med mennesker i denne del af byen. Kapana er blevet til Plovdivs nye in-sted.

Plovdiv ligger for foden af bjergkæden Rodopi. Bjergkæden ligger smukt mod syd og giver karakter til byen.
Vi bor i en landsby lige uden for Plovdiv – op ad bjergsiden. Vi har 12 min ind til centrum og 10 min ind i bjergene.

Plovdiv er speciel. Hvordan kan man ik’ elske Plovdiv – jeg sprøger bare?

Leave a Comment