Jeg jager de 10 fugle på taget

Vi har alle muligheden for at vælge at styre vores liv i en bestemt retning – nogen gange er valgene hverken nemme eller attraktive. Men vi har altid et valg.

Ville du vælge at give slip på den fugl, du står med i hånden?

Giver du slip på fuglen, så står du pludselig overfor et stort uudforsket område og du aner ikke hvad du får. Hvad er din første tanke? ”Gud, hvor er det skræmmende” eller tænker du, ”nej, hvor spændende, tænk dig alt det jeg kunne opleve”?

Det ukendte opleves forskelligt fra person til person. Nogen vil synes, at uvisheden er skræmmende. Andre, inklusiv mig selv, vil synes, at det er spændende. Vi kender ikke konsekvenserne af vores valg. Vi vidste, hvad vi havde, men ved ikke hvad vi får.

Jeg har nok lidt af de gamle opdagelsesrejsendes blod i årene – jeg elsker spændingen ved det store uudforsket område. Hverdagens trivialitet er det mest skræmmende jeg ved.

At tage styringen i vores liv

Når vi springer ud i det ukendte, så har vi muligheden for at vælge nye retninger og tage en del af styringen i vores liv.

Men det at tage styringen betyder ikke, at vi frit kan vælge på alle hylder. Det betyder, at vi frit kan vælge mellem de bedste muligheder, indenfor de rammer, der er.

Da Bo og jeg sprang ud i det ukendte, fraskrev vi os alle sikkerhedsnet. Der var ikke et system, der kunne gribe os eller supplere op, hvis vi pludselig fejlede.
Men på den anden side, så var der heller ingen retningslinjer og forudbestemte mønstre, som vi skulle følge.

Kreative valg

Bo og jeg udlever vores lykke og forsøger at styre livet i den retning, der passer os.

Vi er kreative og forsøger at fokusere på mulighederne.

Jeg tror, at mange af de valg, jeg har taget i mit liv, er taget ud fra en naivitet, at alt nok skal gå, hvis jeg bare laver det, jeg elsker. Min eventyrlyst og tyrkertro på det bedste har bragt os i mange udfordringer – men også interessante situationer, som har give livet et en interessant vinkel. Mit livssyn har helt sikkert påvirket Bo. Da vi mødte hinanden elskede han sin fugl – men nu ser han ikke kun de 10 fugle på taget, men også alle de farverige, spændende, kvidrende fugle, der findes overalt.

Men selvom det måske udefra ser ud til, at vi gør alt, hvad vi vil, så har vores liv begrænsninger, hvor det er livet, der styrer os. Nogle rammer, som vi skal holde os indenfor.

Begrænsninger

Økonomi

Vi har valgt, at jeg ikke arbejder fuld tid. Det betyder, at vi økonomisk ikke er helt så fri.

Vi rejser på budget

 • Vi ønsker at rejse meget – så det gør vi. Men altid budget rejser. Mottoet er hellere 10 billige rejser end en dyr. Vi bor på det billigste hotel og laver det meste af maden selv (bonus: sundere).
 • Vi vælger ikke rejsen ud fra, hvor vi ønsker at komme hen, men hvor er det lige i øjeblikket billigst at rejse hen.
 • Vi kommer ikke til Danmark så tit, som vi ville ønske. Vi er ikke hjemme til jul, da det altid koster os mindst 10.000 kr at være i DK. Fly, værtindegaver, transport (bus, tog eller billeje), lufthavnsparkering mm. Vi er jo altid 4 voksne, der skal af sted.

Vi spiser billigt

 • Jeg handler én gang om ugen for at spare penge. Hver gang vi går ind i en forretning, så kommer vi ud med ting, som vi egentlig ikke har brug for!
 • Jeg tilrettelægger menuen, så den passer til årstiden = billige råvarer.
 • Jeg holder mig altid til listen – og tager aldrig Bo med ud at handle, for så kommer der mere i vognen.
 • Jeg laver alt mad fra bunden. Tid er et af de fordele, vi har prioriteret. Tiden til at lave sund og nærende mad. Det er ikke sjovt at lave mad, hvis det altid skal laves under tidspres og mens jeg er dødtræt.

Gå aldrig ned på udstyret

Selvfølgelig er et par gode løbesko vigtige, men jeg oplever, at mange har svært ved at komme af sted, hvis udstyret ikke er helt i orden.
Bo har en fantastisk mountain bike – og det kræver et vist niveau af udstyr, når man som ham altid står på podiet. Men hans er nok den billigste i feltet. Han har selv samlet cyklen, fået fat i gode tilbud, gået på kompromis med nogle af delene, som ikke var så vigtige, efter fødselsdage har han udskriftet nogle af de billigere dele med lidt dyrere. Cykler behøver ikke at koste 30-40-50.000 kr for at kunne cykle hurtigt. Den afgørende faktor er manden, der tramper i pedalerne.

Vores bil er en gammel model og den får lov til at køre, til den giver op.
Bilen bliver dog solgt, hvis vi er så heldige at få fingrene i en lille bus med 4 sovepladser og et lille køkken. Vi taler ikke om en stor fancy autocamper – men en lille bus, der kører relativt langt på literen.

Køber tøj på genbrug

Genbrugsjagt er vildt spændende. Hvad kan jeg få i dag? Er jeg heldig at få fingrene i nogle gode vinterjakker til ungerne?

 • Fordelen er, at al den kemi, som producenterne sprayer på tøjet, for at det kan holde sig fint i butikken, allerede vasket ud.
 • Og så gør vi noget godt for miljøet

Savner nogen gange et meningsfuldt arbejde

En af årsagerne til, at vi valgte at flytte til et billigt land, var, at være mere sammen med børnene. Dette har været et absolut helt fantastisk valg, som jeg aldrig vil fortryde. Ungerne blevet mere og mere selvstændige og har ikke længere brug for mig.

I løbet af de sidste par år er jeg begyndt at savne professionelle udfordringer og et meningsfuldt arbejde.

Når jeg er i Danmark og besøger min bror og hans skønne kone, så kan jeg da godt blive lidt misundelig på deres meningsfulde karriere. Min bror er journalist og gør en forskel i en stor institution, der udvikler nytænkende uddannelsessystemer til folkeskolerne og konen sidder som marketingchef i et meget respekteret dansk firma. De får spændende udfordringer. Min anden svigerinde eeelsker sit arbejde på sygehuset, hvor hun gør en forskel for så mange mennesker hver dag.

Disse meningsfulde udfordringer, synes jeg, er svære for mig at udleve her fra Bulgarien. Jeg har besluttet mig for, at jeg ikke vil ind på det bulgarske arbejdsmarked. Jeg orker ikke at ’kæmpe’ mod de bulgarske holdninger og den begrænset, ufleksible tankegang. Og jeg har ikke lyst til at arbejde fuld tid for 2000 kr i måneden – så hellere være sammen med børnene.

Det jeg laver, elsker jeg – men jeg vil gerne have meget mere af det. Og nogle udfordringer der skaber positiv stress og glæden af at have opnået noget.

 • Jeg er uddannet markedsøkonom og Bachelor in Business Administration, så jeg tager flere små projekter ind, hvor jeg arbejder med hjemmesider, indhold og SEO.
 • Jeg er uddannet inden for selvhelbredelse hos Umahro Cadogan – i starten for at helbrede mig selv – nu bruger jeg det til at hjælpe andre. Jeg holder foredrag om sundhed.
 • Jeg arrangerer rejser herned til Bulgarien og er guide – noget som jeg virkelig elsker og er mega god til.

Men efterhånden som jeg har givet mere slip på børnene, så presser ønsket om et fedt arbejde sig på.

Det sværeste for mig lige nu er, at det er ensomt at være et enmandsfirma.

Familien er langt væk

Til hverdag savner vi ikke familien. Det er de færreste familier, der sidder lårene af hinanden. Men vi kommer ikke lige til fødselsdag og julen er oftest bare os selv.

Især ved sygdom eller nu, hvor oldemor skal begraves i dag, synes afstanden pludselig meget stor. Jeg ville også gerne have været med til begravelsen og vist min respekt og sagt farvel. Men det er Bos mormor, så det er selvfølgelig ham, der er taget afsted.

Hverdagen er flyttet med

Vi flyttede til Bulgarien for at opleve eventyr og et anderledes liv. Vores liv er stadig meget anderledes og frit. Men selv i det skønneste eventyr lurer hverdagen med beskidte WC’er, hundelorte der skal samles op, børn der skal lave lektier og sengetøj der skal skiftes.

Så selvom vi har bøjet livet i den retning, som vi ønsker, så er der faste rammer der skal overholdes og trivielle opgaver, der skal laves.

Vi kan ikke bare tage ud at rejse, når det lige passer os. Job skal passes og ungerne går i skole hver dag.

Så længe fordelene er tungere end ulemperne

Men når alt det så er sagt, så vil jeg alligevel mene, at vi har formået at skabe et liv, der er formet, som vi selv ønsker det.

Bo og jeg lukkede øjnene, sprang og landede i en virkelighed, hvor vi hele tiden tilpasser vores liv, i forhold til de nye ønsker og behov vi har. Tingene ændrer sig ikke fra dag til dag. Det er en proces. Men har man først en gang sprunget, så finder man ud af, at det er nemt at springe ud i det uvisse.

Jeg elsker mit liv, naiviteten og min tyrkertro på det bedste.

Leave a Comment