Tourettes syndrom

Min søn har tics

Vi har lige modtaget diagnosen mild tourettes af en af Bulgariens førende børnepsykologer Professor Doktor Stambolova, Sofia. En moden dame, der vidste mere om behandlingen af Tourettes end der står i bøgerne.

Besøget hos hende bekræftede at de ændringer, som vi havde foretaget var helt rigtige.

 • Niki har siden han var 3-4 år gammel haft astma-lignende lyde, der var ved at drive os til vanvid.
 • Han har også rystet en del med hovedet – for mange år siden spurgte min mands søster, om der var noget i vejen med ham. Hver eneste dag i den uge hun var på besøg, havde han rystet vildt på hovedet (noget han tit gjorde). Det var ikke en normal rysten på hovedet – der er altid kun ét ryst mod venstre og rigtig mange af dem. Jeg kan huske, at jeg grinede og sagde, at det var helt naturlig, fordi hans pandehår var blevet for langt.
 • På et tidspunkt snakkede vi om, at han måtte have vokseværk i kæben. Han blev ved med at sidde og køre underkæben frem og tilbage.

Men i slutningen af sidste skoleår og her i dette skoleår er det blevet værre og han er også begyndt at sige flere lyde, rulle med øjnene og forstørre øjnene. Lærerne på skolen mente, at han havde brug for læsebriller.

Da min mor var her i december var Niki ved at drive os til vanvid med en konstant højlydt snøften (en ny tic). Min mand var begyndt at blive urolig for hans opførelse og søgte på nettet efter alle mulige forskellige neurologiske sygdomme.

Min mor mente, at Nikis opførelse mindede hende om en dokumentar med børn og unge med Tourettes. Vi kiggede en masse videoer med børn, der har milde tics – og Niki har mere eller mindre dem alle.

Her efter jul kontaktede vi speciallægen og han har nu fået diagnosen:  Tourettes.

De forskellige tics kommer og går. Men der er altid en eller flere tics, som han udtrykker.

Nikis forskellige tics er

 • astmalyde
 • klik med struben
 • snøftene
 • ruller med øjnene
 • laver store øjne
 • laver et ryst med hovedet
 • rynker næsen
 • bevæger kæben frem og tilbage
 • laver et lille mellem hop (som et lille chassé) når han står, går, løber
  – han har lige ringet hjem og beklaget sig. I dag har han svært ved at skrive, for skuldrene bliver ved med at bevæge sig frem og tilbage og hans skrift bliver så grim, at han ikke selv kan tyde den.

Tourettes har ingen indflydelse på hans intelligens eller kreativitet. Inde i hovedet er han som alle andre unger. Kvik og super dejlig.

Mobning

Det eneste der bekymrer os er, om de andre børn vil drille ham, så han får psykiske mén fra mobning. Men skolen har taget det meget seriøst og har talt med klassen. Alle elsker Niki – han er alles bedste ven – og alle, inklusiv børnene fra skolen, ønsker at hjælpe og støtte ham.

Niki er nu fri for tics

Vi fandt ud af, at der var skimmelsvamp bag tapetet på NIkis værelse. Vi fjernede tapetet, smed alle tekstiler og madrasser på værelset ud og behandlede væggen grundigt med en anti-fungus – hvorefter vi tog på ferie i 14 dage.

Behandling

Vi var igennem den helt store udelukkelsesmetode. Han reagerer ikke med det samme, eller hvis han får et et par gange. Det er når han spiser det kontinuerligt over eksempelvis en uge. Vi havde en uge mellem jul og nytår, hvor vi hentede vores nye camper i Holland og kørte den hjem gennem Europa. I løbet af denne uge kunne vi ikke få fingrene i glutenfrit brød og vi var på ingen måde gearet til at lave mad selv. Det gav ham tics.

Skimmelsvamp forstærker også hans tics. Vi havde oversvømmelse i landsbyen for et par år siden. Der var trukket lidt fugt op gennem gulvet, men det var tørret af sig selv. Vi var dog ikke opmærksomme på, at fugten havde spredt sig op på bagsiden af tapetet, hvor den havde udviklet sig i det skønne lune miljø i mel-klisteret.

 • Gluten
 • Gær
 • Mælk og yoghurt
 • Skimmelsvamp 

Har du brug for hjælp?

Hvis du sidder med samme problem, så vil jeg helt klart anbefale at tage kosten og miljøet med ind som en faktor, der kan forværre situationen. 

Har du brug for hjælp til at trævle kosten igennem og komme med gode forslag til, hvordan i kan gribe det an som familie?

Har du brug for hjælp til at ændre kosten?