Mit liv med lavt stofskifte

Jeg har fået livet tilbage!

Lavt stofskifte er en sygdom, der kommer snigende. Kroppen går langsomt i stå og symptomer på tusindvis af andre sygdomme popper op. For mig tog det 9 år at finde ud af, at jeg havde genetisk lavt stofskifte – og det var kun fordi min mor endelig blev diagnosticeret – efter 30 år!

Min mor blev først diagnosticeret

Min mor havde i 30 år fået beskeden på at tage sig sammen. Flere gange var hun blevet tilbudt at blive indlagt på den psykiatriske afdeling, da de mente, at det bestemt var psykisk. Ingen tog hende seriøs.

Efter 30 år og med det ene ben i graven fik hun endelig en læge overtalt til, at undersøge stofskiftet nærmere. Det viste sig, at hun har konverteringsproblemer fra T4 til T3. T3 er det aktive hormon, som kroppen kan bruge i energiproduktionen. Uden T3, så kan der ikke dannes tilstrækkelig med energi til at holde kroppens processer i gang. En for en går kroppens organer og processer ned i gear og til sidst vil de helt slukke!

Da mor blev diagnosticeret, så tog jeg på en privat laboratorium for at få målt mit stofskifte. Nødagtigt som min mor, så kan jeg ikke konvertere mit T4 til T3. Jeg havde flere gange inden da fået målt mit overordnede stofskifte hos lægen, og det så, lige som min mors, fint ud!

Mine symptomer

Jeg har i flere år følt mig som hypokonder. Hver dag sad jeg og søgte på sammenhænge for at finde ud af, hvad jeg kunne fejle. Jeg er god til at lytte til min krop, så jeg var sikker på, at der var et eller andet, der ikke var, som det skulle være. Men jeg kunne ikke sætte fingeren på det.

  • Konstant træt
  • Ingen energi til at motionere – hvis jeg forsøgte, så reagerede kroppen med at tage på og blive opsvulmet
  • Problemer med fordøjelsen og mild inflammation i hele mave/tarmsystemet. Oppustet ved hvert måltid og ildelugtende gasser
  • Overvægtig selvom jeg var veganer og levede sundt – jo mere syg jeg blev, jo mere sundt levede jeg. Hvis jeg forsøgte at tabe mig, så tog jeg på i stedet. 1 uge deltog jeg i en juice udrensning. Alle tabte sig 2-3 kg – jeg tog 2 kg på!
  • Ekstreme fald i mit blodsukker, selvom jeg ikke havde nogen form for diabetes
  • Tørre skinneben og klove under hælene (læs: tørre sprukne hæle)
  • Negle, der var tynde som papir og meget sprøde
  • Jeg gik ned med stress
  • Jeg havde kun overskud til at være mor. Selvom jeg var hjemmegående, så blev min mand nødt til at hjælpe til herhjemme - senere fik vi rengøringshjælp

Korrekt medicineret med thyroid
Bio-identiske hormoner 

Jeg valgte ikke at blive behandlet i det etablerede system. Jeg bor i Bulgarien, hvor lægerne, ligesom i Danmark, er bundet på hænder og fødder. Nogen har en lidt gammeldags og ikke opdateret viden.

Jeg er så heldig, at jeg har en absolut suveræn læge hernede. Hun er åben overfor naturmedicin og alternativ behandling. Men hun har kun de overordnede hormoner på sin liste, så selvom hun gerne vil, så kan hun ikke hjælpe yderligere.

Da jeg ved et privat laboratorium havde fået konstateret, at jeg havde lavt stofskifte, så søgte jeg på en endokrinolog, der arbejder med bio-identiske hormoner.

Bio-identiske hormoner er hormoner, der ligger så tæt op ad kroppens egne hormoner som muligt. Ved kemiske hormoner, har man lavet et molekyle, der 100% ligner det, som der er i kroppen og man behandler med det.

Der er rigtig mange mennesker, der får livet tilbage, når de begynder på almindelig kemisk hormonterapi. Men der er også rigtig mange mennesker, der ikke tåler de kemiske piller eller kun delvist bliver rask. Mange af de mennesker, hvor medicinen ikke hjælper, vil få det meget bedre, hvis de begyndte på de bio-identiske thyroid hormoner, som er et udtræk fra grisenes skjoldbruskkirtel og derfor indeholder både T1, T2, T4 og T3 samt hormonet calcitonin.

Jeg fandt en professor og endokrinolog her i Bulgarien, der arbejder med bio-identiske hormonbehandling.

Professor Dr. Petkova sendte mig en liste over mere end 60 blodprøver, som jeg skulle foretage inden første konsultation.

Det viste sig, at mit lave stofskifte havde rodet fuldstændig med mine kønshormoner. Vi bruger T3 til at omdanne vores kolesterol til steoridhormoner. Steoridhormonerne er den samling af hormoner, som danner vores kønshormoner.

I starten fik jeg derfor både Thyroid for stofskiftet samt østrogen, testesteron, progesteron og 7-DHEA.

Efter 5 måneder på Thyorid kunne jeg langsomt trappe ud af kønshormonerne, som i mellemtiden var blevet stabiliseret.

Funktionel Medicin ved Umahro

Sideløbende med processen med hormonbehandling var jeg begyndt på Umahro Cadogans uddannelse indenfor funktionel medicin: Sundhedsrevolutionær. Umahro er virkelig fantastisk. Han er professor på det amerikanske universitet for functional medicine. Hans viden er uden sammenligning!

Jeg har i flere år inden arbejdet som kostvejleder i Danmark – jeg mente derfor, at jeg vidste rigtig meget om kost og ernæring. Men da jeg begyndte på uddannelsen, så fik jeg pludselig en fuldkommen tilgang til sundhed og selvhelbredelse. Jeg kom til at forstå, hvordan systemerne hænger sammen og påvirker hinanden.

Alt hvad vi lærte på uddannelsen brugte jeg på mig selv. Hver måned gjorde jeg de ting vi lærte og tog de tests, som vi fik præsenteret. Jeg fik elemineret inflammationen i kroppen. Jeg helbredte mit meget sensitive mave/tarm-system. Og hele mit hormonelle system blev understøttet.  Jeg fik optimeret min hjernekemi.

Jeg levede sundt i forvejen, men alligevel var der rigtig mange ting, som jeg kunne forbedre.

Jeg startede med at lave en eliminationsdiæt, hvor jeg udelukkede alle de fødevarer, som jeg ikke kunne tåle i øjeblikket. Det endte med, at jeg kun kunne spise: mild salat, urter, agurker, røde peberfrugter, iblødlagte nødder, bananer og kakao. Alt andet reagerede jeg på ved oppustethed og gasdannelse.

Der gik 3 måneder, så kunne jeg langsomt begynde at reintroducere forskellige fødevarer.

I dag oplever jeg ikke de store ændringer. Jeg er gluten og mælkefri. Det er mere besværligt for mine omgivelser, end det er for mig!

Mine ændringer i kosten

På opfordring fra Umahro begyndte igen at spise en lille smule kød fra fritgående dyr – det var en ekstrem overvindelse pludselig at tygge i kød igen.
- Ikke at man skal spise kød for at være sund, men på det tidspunkt kunne jeg hverken tåle linser, bønner eller kikærter i mit sarte mave/tarm-system. De fleste mennesker spiser alt for meget kød og i en dårlig kvalitet, der bidrager med dårlig fedtsammensætning, antibiotika og stress.

Gluten

Jeg udelukkede fuldstændig gluten fra min kost. Vores tarmsystem kan ikke nedbryde gluten. Oftest ender gluten med at blive en irritationsmoment for tarmbakterierne og forstyrrer vores immunforsvar. Flere autoimmune sygdomme kan skyldes/forværres ved indtag af gluten. Den autoimmune stofskiftesygdom Hashimotos er en sygdom, hvor immunforsvaret går til angreb mod gluten. Vores receptorer på skjoldbruskkirtlen har samme struktur som gluten. Vores immunforsvar er ikke så intelligent, at den kan skelne mellem mad og kroppen – den lærer bare at gå til angreb mod alt, der har præcis samme form og farve. Det betyder, at når immunforsvaret går til angreb mod gluten, så vil den også gå til angreb og nedbryde receptorerne på skjoldbruskkirtlen. Jeg har ikke hashimotos, men jeg oplevede en væsentlig forbedring, da jeg stoppede med gluten.

Jeg spiser heller ikke nogen former for mælkeprodukter. Jeg har altid vidst, at mælkeprodukter var skidt for mig. Mine første erindringer om mælk er den ulækre smag. Det var kun når mælken var lavet om til en lækker is eller smørret var gennemsyret af hvidløg, at jeg kunne lide det.

Mælk

Jeg er sikker på, at jeg altid har haft intolerance overfor mælk – siden jeg altid aktivt har fravalgt det. Nu er jeg bare endnu mere påpasselig med også at udelukke fødevarer der indeholder mælkeprodukter.

Min proces har været meget forvirrende for andre mennesker – det ene øjeblik var jeg veganer, det næste kødspiser, så spiste jeg ingen bønner og linser, så ingen brød…. Hver gang jeg kom på besøg, så havde jeg ændret på det. Jeg lyttede til min krop og spiste sundt i forhold til, hvad den bad om og hvad den frastødte.

I de første par år spiste jeg dagligt en spsk levertran, en thyroidsupport samt en stærk multivitamin med urter og methylerede B-vitaminer. Nu nøjes jeg med sund mad og supplerer en gang imellem med en naturlig multivitamin og fiskeolie.

Jeg er helbredt

Her i løbet af sommeren 2018 har jeg smidt mine sidste hormoner. Jeg er nu officielt helbredt for lavt stofskifte. 

Jeg har været helt oppe på 3 piller thyroid under mit forløb. Men i takt med at min krop blev helbredt kunne jeg lige så langsomt gå ned i medicin.

Jeg har formået at helbrede alle de følgesygdomme, som mit 9 årige ubehandlede lave stofskifte har medført.

Med enkelte ændringer i min hverdag lever jeg nu et helt normalt liv fuld af energi og overskud til at hjælpe andre mennesker.

Min krop har stadig ikke givet slip på de ekstra fedtdepoter, der er dannet under min sygdom. Det betyder, at jeg har for meget af det usunde fedt rundt om maven. 
Jeg træner, går lange ture hver dag med hunden og danser hver morgen. Vi holder altid aktive ferier. Og så spiser vi ekstremt sundt. Jeg vil selvfølgelig gerne, at fedtet om maven giver slip og jeg arbejder for det. Men jeg har accepteret, at min krop ikke længere ligner sin 18-årige jeg.

Jeg har kæmpet mig tilbage til livet!

Har du brug for hjælp til kosten?