Jeg har spist mig ud af lavt stofskifte

Da jeg fik konstateret lavt stofskifte for 13 år siden var mit største ønske at en dag kunne leve uden medicinen igen:

 • både irritationen og logistikken over altid at skulle huske at tage medicinen flere gange om dagen
 • og stresset ved at glemme det, når jeg skulle på ferie
 • men i den grad også bivirkningerne og det at jeg piller ved min naturlige balance i hormonsystemet. Alt hænger jo sammen.

På daværende tidspunkt kunne jeg ikke have været foruden medicinen. Jeg var langt nede med stress, tågehjerne, iskolde hænder og fødder, dårlig fordøjelse, candida, tørre skinneben, der drev mig til vanvid ved at klø som besat, ondt i fødderne, så jeg ikke kunne gå og kronisk træthed. Jeg sov hele tiden og kunne ikke være noget for hverken mig selv eller min familie.

Dengang beskrev jeg præcist, hvordan jeg havde det: Læs mere om mine symptomer og liv her.

Uden thyroid var jeg ikke nået hertil, hvor jeg igen kan smide det.

I løbet af de sidste 13 år har jeg været igennem samtlige diæter og købt mig fattig i kosttilskud og mærkelige fødevarer, som jeg ikke engang anede eksisterede. Jeg har i nogle perioder brugt en hel månedsbudget på en uge…

Jeg har været fanatisk, bedrevidende og ensporet. 

For at få mere indsigt i kroppen og madens indflydelse på vores sundhed tog jeg på Umahro Cadogans uddannelse som Sundhedsrevolutionær – samt læste alt, hvad jeg kunne komme i nærheden af i forhold til det endokrine system (hormonerne), det autoimmune sygdomme, immunforsvaret, tarmsystemet og tarmbakteriernes indflydelse på vores sundhed.

Jeg har koncentreret mig om - og specialiseret mig indenfor det - som jeg selv havde brug for.

På min rejse har jeg gennem foredrag, undervisning, rejser og 1-1 konsultationer haft fornøjelsen af at inspirere og hjælpe tusindvis af kvinder.

Det var ikke nemt for mig at lytte til kroppen og dens signaler.

Og da jeg lærte det – så var det bestemt ikke helt nemt at efterleve det, som var bedst for mig.

Jeg lærte at lytte til min krop

Det tog mig lang tid at lære at lytte efter, hvad der var bedst for mig, og hvad jeg havde brug for. Der popper hele tiden nye informationer og guruer op – og den følelse, jeg sad, med var; At hvis jeg ikke fulgte præcis den diæt, som de var fortaler for, så ville jeg aldrig blive rask. Jeg følte mig bombaderet med oplysninger og kunne ikke sortere i dem.

– I den her proces var det vigtigt for mig at glemme alt hvad guruerne fortalte mig, hvad jeg SKULLE gøre – og i stedet plukke lidt fra den ene og lidt fra den anden og skabe min egen vej, der 100% passer til min krop.

Da jeg havde erkendt at jeg slet ikke tåler mælkeprodukter og til dels gluten (jeg kan godt spise havregryn og melprodukter med 2% gluten aka Kamut) – kom indlæringsprocessen, hvor jeg faldt i igen og igen.

Jeg kunne konstant overtale mig selv til, at en lille smule is sammen med familien var okay – bare denne ene gang. Eller kagen til fødselsdagen ikke skadede så meget. Jeg havde tusind undskyldninger og lysten til kagen fik overtaget.

At acceptere at jeg ikke altid kan spise, hvad de andre får har været sværest for mig at overholde. Når jeg var hjemme, var det nemt nok – men når jeg var ude blandt andre mennesker, så følte jeg mig hurtigt snydt.

… og jeg kan en sjælden gang stadig falde i – og når jeg gør, så laver min krop ballade med det samme!

Jeg er ikke fanatisk mere (det har jeg bestemt været) og kan sagtens nyde lidt usundt mad – men jeg er fanatisk med hensyn til mælk og gluten. Det bringer mit system ud af balance med det samme. Jeg bliver oppustet og får udbrud af candida. Jeg kan heller ikke tåle alkohol. Lige meget hvilken vin jeg drikker, så får jeg hovedpine og candida.

En gang imellem er det dog vigtigt, at afprøve de fødevarer, som man ikke tåler. For kroppen er jo i en helingsproces, hvor sandheden i dag sagtens kan være en anden om en månedstid, når man har fået healet eksempelvis tarmsystemet.

I en periode kunne jeg næsten ikke spise nogle fødevarer: havregrød, banan, kakao, salat, agurk, urter, kylling, magre fisk… bum – det var vist det eneste, som min krop ikke reagerede på i næsten 3 måneder. Langsomt forsøgte jeg at genintroducere nogle af de mest neutrale fødevarer – og nu er det som sagt kun mælk, gluten og alkohol, som jeg reagerer på.

Det jeg vil sige er, at vejen fra erkendelse til virkelig at efterleve det som er en sandhed for kroppen, ikke altid er helt så nemt.

’Do you care deeply enough to turn what you know into what you routinely do’

Da healingen endelig tog fart

Det er desværre ikke alle, der oplever at få livet igen, selvom de bliver medicineret. Jeg var heldigvis en af dem, der fik hjernen igen og kunne begynde at bevæge mig uden at få et totalt energi-underskud – lidt ligesom at blive smadret i hovedet med en skovl.

Men medicinen kunne ikke stå alene. Den gav mig præcist så meget overskud, at jeg kunne begynde at ændre min livsstil.

Jeg startede med at heale mit tarmsystem. Det var fuldstændigt smadret og en koloskopi og biopsi viste, at tarmen var mildt beskadiget med inflammation og candida – undersøgelsen fik jeg først foretaget efter flere års gluten- og mælkefri kost – så gud ved hvordan min tarm så ud inden jeg blev undersøgt. Lægerne kunne ikke gøre noget, da jeg ikke havde chrons, så de undskyldte, trak på skuldrene og sendte mig hjem.

Jeg begyndte at få det bedre og lignede ikke mere en oppustet badebold efter hvert måltid. Jeg har altid lidt af forstoppelse og haft flere dage uden toiletbesøg. I denne periode gik det op for mig, hvor befriende det er for kroppen at komme af med affaldsstofferne flere gange om dagen.

Vi begyndte at spise 100% anti-inflammatorisk efter princippet RIGTIG MAD

 • masser af grøntsager og frugt
 • nødder, frø og kerner
 • linser og kikærter
 • masser af karry-retter med gurkemeje, ingefær og hvidløg
 • saucer lavet på kokosmælk eller tomat
 • ingen alkohol
 • meget lidt animalske produkter – måske 1-2 gange om ugen
 • raw kakao eller chokolade
 • hjemmepoppede popcorn til fredagshygge
 • brusvand som erstatning for andre læskedrikke og alkohol
 • te med pebermynte, lakridsrod, rosenrod og tomentosa (cats claw)

Det var i denne proces, at jeg begyndte at erkende, at jeg skulle holde op med at følge diæter og guruer – og i stedet spise 100% rent mad og lytte til min krop.

Jeg erkendte at vi alle er lige så unikke som vores fingeraftryk – og derfor bliver vi nødt til at tilpasse den mad vi spiser til vores krop og dens healingsproces.

Det har været en proces, som har været svært for udeforstående at følge og forstå – for min krop var i evig forandring. Hvad der var rigtig for mig ved det ene besøg kunne sagtens have ændret sig ved det næste besøg.

Det har været en lang rejse, med masser af op- og nedture og perioder med stilstand. Håbløshed og håb. Fortvivlelse og glæde. Men set over et længere perspektiv, så har jeg langsomt men sikkert gået fra at få 120mg thyroid til 60mg.

Derefter fra 60mg til 30mg – denne del af nedtrapningen var den værste for mig. Jeg fik stærke symptomer på lavt stofskifte og tog 10 kg på. Jeg besluttede mig derfor for, at blive på de 30mg – min oprindelige plan var at trappe helt ud.

I denne periode afprøvede jeg RAW CBD olie, 3%. Og det var en stor hjælp for mig. Da jeg begyndte at tage det følte jeg med det samme, at jeg fik mere overskud. Jeg tog det i ca. 3 måneder og så kunne jeg ikke længere mærke energi-boostet og stoppede derfor igen med CBD-olien. Planen var jo ikke, at erstatte et medikament med et andet.

Hvilke tilskud tager jeg nu?

Jeg har selvfølgelig været igennem hele møllen med dyre kosttilskud. Vi har brugt rigtig, rigtig mange penge på alt muligt. Og i sidste ende har jeg fundet ud af, at jeg har det rigtig godt med basis-kosttilskud. Det du skal være opmærksom på er, at pris og kvalitet hænger sammen. Så lad være med at købe de billige vitaminer og omega 3. Du behøver bestemt ikke at købe dem, som jeg bruger. Der findes rigtig mange gode mærker på det danske marked. Lav lidt research først. Gå ned og snak med 3-4 forskellige helsekostbutikker og sammenlign hvad de siger.

 • Multivitamin, jeg bruger EVE fra Now Foods
 • Omega 3, jeg bruger den fra Now Foods, den har fået flere priser for rigtig god kvalitet
 • Curcuma (gurkemeje) med peperine, som øger optagelsen 

Dem jeg har været mest glad for i perioder er:

 • Thyroid Energy, en pille, hvor de har samlet alle de vitaminer, som booster skjoldbruskkirtlens funktion: zink, B-vitaminer, jod, selen, kobber, L-thyrosin og adaptogenerne ashwagandha 0g gulgul
 • Melatonin 3mg, det hormon der booster søvnen
 • Gul Perikon til boostning af humøret, en lille lykkepille

Den sidste halve pille

Den sidste halve pille (30mg) har været den mest forvirrende at smide.

Jeg blev ved med at have tegn på lavt stofskifte og mine tal lå lige på grænsen. Lægen fortalte mig, at hun synes, at jeg skulle gå op igen.

Men hver gang jeg forsøgte at gå op i dosis, så fik jeg det værre.

Jeg har kæmpet med den halve pille i et år. Og det er derfor, at jeg ikke har været specielt aktiv på www.lindadudek.com. I mine gode perioder har jeg kunne overskue det hele og givet maks gas, men så har jeg haft nogle dyk, hvor jeg lignede og følte mig som Døden fra Lübeck.

Når energien ikke er i top, så vælger jeg 100% familien, mig selv og livsglæden.

Lige meget hvor meget jeg har forsøgt, så har jeg ikke kunne smide de 10 kg, som jeg tog på da jeg trappede ned fra 60 mg til 30mg.

I lange perioder har følt en enorm træthed, har haft sorte kratre under øjnene, følelsen at være kvapset (hvilket jeg også er), smerter i fødderne og tørre skinneben.

Da min mor var her sidst fik jeg en af hendes T3 – bare for at se, om det gjorde en forskel. Jeg tog en ¼ T3 og reagerede med det samme med flere symptomer. En tanke slog mig, om jeg måske var overdoseret?

Mor fortalte, at for hun får præcist de samme symptomer – ligegyldigt om hun er over- eller undermedicineret. Jeg besluttede mig for, at forsøge mig med 15mg. Og samme dag oplevede jeg for første gang i flere måneder at være helt klar i hovedet og mine fodsåler gjorde ikke længere ondt.

3 uger senere stoppede jeg helt med at tage Thyroid.

Og jeg har det helt fantastisk!

Jeg er 90% fyldt med energi igen. Ingen sorte rander under øjnene. Ingen kløen og tørre skinneben. Ingen smerter under fodsålerne.

Lige nu kan jeg næsten ikke huske, hvordan det var at have så kolde hænder og fødder, at jeg ikke kunne falde i søvn. Men jeg husker godnat-vittighederne; at min mand havde giftet sig med mig i medgang og modgang – så hans pligt var at varme mig, så jeg kunne falde i søvn!

Jeg håber at min historie kan inspirere dig

Jeg håber inderligt, at min historie kan være med til at inspirere dig til at optimere din livsstil, sundhed og livsglæde.

Måske kan du blive medicinfri igen – måske ikke.
Det handler om at få livet igen – med eller uden medicin.

Der er så mange derude, der oplever symptomer – også selvom de får medicin. Måske kan en forbedret livsstil, hvor du lytter til din krops reaktioner forbedre din situation så meget, at du kan få livet igen?

Vi er opvokset med en autoritetstro mod lægerne og systemet. Vi er vokset op med at ’andre’ ved mere om, hvad der var bedst for os. Derfor kan det være svært at lære at lytte til kroppen og stole på, at vi selvfølgelig selv ved bedst.

Hvad skal dit næste skridt være, for at optimere din sundhed?

Har du brug for hjælp til at ændre din kost?